28 OCAK



1517- Yavuz Sultan Selim'in başında bulunduğu Osmanlı ordusu, Kahire'ye girdi.
1854- Mülkiye Mektebi açıldı.
1918- Lev Troçki Sovyetler Birliği'nde Kızıl Ordu'yu kurmaya başladı.
1920- Osmanlı Meclis-i Mebusanının gayri resmi oturumunda Misak-ı Milli (Ulusal And) oybirliği ile kabul edildi.
1921- Mustafa Suphi ve arkadaşları Trabzon'a geldikten sonra iskele kahyası İttihatçı Yahya tarafından bir motora bindirildiler ve gece denizde öldürüldüler.
1921- Albert Einstein evrenin ölçülebileceğini öne sürdü. Bilim dünyasında yeni bir tartışma başlattı.
1923- İçişleri bakanlığı İzmit ilinin adının Kocaeli olarak değiştirdi.
1925- Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası İstanbul şubesi açıldı.
1929- İstanbul'da bir otomobil montaj fabrikası kurmak için Ford şirketi ile Maliye Vekaleti arasında imzalanan anlaşma Meclis'te kabul edildi.
1932- Japonlar Şanghay'ı işgal etti.
1935- İzlanda, 28 Ocak 1935'te kürtajı yasallaştıran ilk ülke oldu. Kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj", genel anlamda rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir.
(( Kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj", genel anlamda rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir.
İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde uygulanmalı ve her şeye rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır.
Kürtaj, gebelik sonlandırılması için yapılabileceği gibi düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer bebeğe ait parçalar kaldıysa, yani gebeliğe bağlı rahim içi materyal tam olarak atılamadıysa bunları temizlemek için de yapılabilir. Bu işlemin adı "Retansiyone küretaj" olarak anılır.
Küretaj, aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Örneğin gebe olmayıp uzun süreli ve fazla adet gören kadınlara da küretaj yani rahim içi temizliği gerekebilir. Buradaki işlemin adı tanısal amaçlı yani "Probe Küretaj" dır. Yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Yani yapılan işlem ile hem tanı hem de tedavi bir arada yapılmış olur. ))

1939- İstanbul Tramvay Şirketi 1 milyon 570 bin liraya devletçe satın alındı.
1956- Personel Kanunu açıklandı; en yüksek maaş 2 bin lira olacak.
1957- Danıştay'a ilk kez iki kadın üye seçildi: Nezahat Martı ve Şükran Esmerer.
1958- Kıbrıs'ta Türklerin düzenlediği miting sırasında İngiliz askerlerinin ateş açması ve bir kamyonun kasten halkın üzerine sürülmesi sonucu 8 kişi öldü. TBMM, 31 Ocak'ta İngiltere'yi kınama kararı aldı.
1959- Çukurova'da sel; 200 bin portakal ağacı sular altında kaldı, bir mensucat fabrikasını sel bastı. Zararın 5 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Bölgede yiyecek sıkıntısı başladı.
1963- İstanbul'da İstinye'deki Kavel Kablo Fabrikası'nda çalışan 170 işçi oturma grevi yaptı. İşçiler sendikalaşma nedeniyle işten çıkarılan dört arkadaşlarının işe geri alınmasını istiyorlardı.
1971- İzmir'de gençler Amerikan 6. Filo'sunu protesto ettiler; 20 genç gözaltına alındı.
1975- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, süregiden "sağ-sol çatışmaları" için "Olayların baş sorumlusu Milliyetçi Cephe'dir" dedi.
1982- Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan öldürüldü; saldırıyı "Ermeni Katliamı Adalet Komandoları" örgütü üstlendi.
1982- İdama hükümlü firari sağ eylemci İsa Armağan İran'da tutuklandı.
1982-Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan öldürüldü; saldırıyı "Ermeni Katliamı Adalet Komandoları" örgütü üstlendi.
1983- Ermeni militan Levon Ekmekçiyan Ankara Kapalı Cezaevi'nde idam edildi. Levon Ekmekçiyan dokuz kişinin öldüğü Esenboğa baskınını gerçekleştirmekten yargılanmıştı.
1986- Sakıp Sabancı, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD) başkanlığına seçildi.
1986- Amerikan uzay mekiği Challanger kalktıktan 72 saniye sonra patladı; mekikte bulunan 7 kişi öldü. Hatanın katı yakıt motorlarındaki sızıntıdan kaynaklandığı öne sürüldü.
1987- Türkiye, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu'na kişisel başvuru hakkını çekince koyarak kabul ettiğini açıkladı.
1992- Anayasa Mahkemesi Türkiye Birleşik Komünist Partisi'ni kapattı.
1993- Genelkurmay Başkanlığı, "darbe devrinin" kapandığını açıkladı.
1994- Türk savaş uçakları PKK'nın (Kürdistan İşçi Partisi) Kuzey Irak'taki Zeli kampını bombaladı.
1997- Güney Afrika'da ırkçı yönetim döneminde görevli dört polis devrimci öğrenci lideri Stephen (Steve) Bantu Biko'yu öldürdüklerini resmen itiraf etti.
1997- Promosyon Yasası yürürlüğe girdi. Süreli yayın kuruluşları kültürel amaçlar dışında promosyon yapamayacak.
2000- Hizbullah'a yönelik operasyonda İstanbul Kartal'da bir villanın bodrumundan yedi ceset çıkarıldı.İstanbul'da çıkarılan ceset sayısı 17'i buldu.
2002- DSP'den ayrılan Sema Pişkinsüt,Toplumcu Demokratik Parti (TDP) adıyla yeni parti kurdu.TDP,faaliyetteki 44, Meclis'te temsil edilen 7. parti oldu.
2002- Ekvador havayollarına ait Boeing 727-100 tipi bir yolcu uçağı güney Kolombiya'da And dağlarına çarparak düştü: 92 kişi öldü.
2003- İsrail'de tarihinin en düşük katılımlı genel seçimi yapıldı. Başbakan Ariel Şaron'un partisi Likud birinci parti çıktı.Sol kanat partileri İşçi Partisi ve Meretz Partisi ağır yenilgi aldı. Ariel Şaron,geniş tabanlı birlik hükümeti çağrısı yaptı.
2004- Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını ve para biriminin ''Yeni Türk Lirası'' olmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
2005- BM insan hakları rapörtörü John Dugard hazırladığı raporda,İsrail'in işgal altında tuttuğu topraklardaki Filistinli sivillerin evlerini yıkmasını "savaş suçu" diye niteledi.
2006- Filistin'de seçimleri kaybeden El Fetih üyeleri, Hamas'la çatışıp Meclis'i bastı.El Fetih yöneticilerinin istifasını istedi.Seçimleri kazanan Hamas, ABD ve İsrail'in "silahları bırakın" çağrısına "Biz ordu kuracağız" yanıtını verdi.
2006- Polonya'nın Katowice şehrinde bir sergi sarayının çatısı, biriken karın ağırlığıyla çöktü: 62 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.
2006- Mısır'ın Nobel ödüllü yazarı Necip Mahfuz, yasaklı bir romanının yayınlanması için El-Ezher'dan fetva istedi. Mısırlı birçok aydın ise yazarın bu talebinin İslamcılara teslim olmak anlamına geldiğini söyleyip tepki gösterdi.



28 Ocak - Doğanlar

1717- Başlattığı idari ve askeri reformlarla Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesini durdurmaya çaba gösteren Osmanlı Sultanı III. Mustafa.
1825- Risorgimento döneminin sol kanat lideri ve üç kez İtalya Başbakanı olan Benedetto Cairoli.
1840- 1871 Paris Komünü'ne katıldığı için sürgüne gönderilen Fransız devrimci yayıncı ve siyasetçi Édouard-Marie Vaillant.
1853- Küba'nın İspanya'ya karşı verdiği bağımsızlık savaşında yaşamını kaybeden ve bütün Latin Amerika'nın özgürlük simgesi olan devrimci şair ve yazar José Julián Martí.
1872- Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Alman sosyalist teorisyen Otto Braun.
1873- 20. yüzyılın ilk yarısında Fransız edebiyatında tarzıyla çığır açan kadın romancı Colette (Sidonie-Gabrielle).
1875- Mikrotonal müziğin öncülerinden Meksikalı besteci Julián Carrillo.
1897- Devrim sonrası Rusya'da özgün tarzıyla dikkat çeken romancı ve oyun yazarı Valentin Petroviç Katayev.
1906- Yunanistan Komünist Partisi kurucularından ve iç savaşta Demokratik Ordu komutanlarından Markos Vafiades.
1927- Eşref Kolçak, Türk sinema ve dizi oyuncusu.
1929- İsveç kökenli, Amerikalı pop-art heykelci Claes Oldenburg.
1935- Portekiz sömürgeciliğine karşı mücadeleden esinlenen yapıtlarıyla tanınan Angolalı şair, dramaturg ve romancı Matia Eugenia Lima.
1938- 1964 ve 1968 Olimpiyatlarında süper ağır sıklet şampiyonu ve 17 dünya rekoru sahibi Sovyet halterci Leonid İvanoviç Jabotinskiy.
1948- Sovyet kökenli Amerikalı dansçı Mikhail Barişnikov.
1955- Nicolas Sarkozy, Fransız siyasetçi
1968- Sarah McLachlan, Kanadalı müzisyen

1981- Elijah Wood, ABD'li aktör



28 Ocak – Ölenler

814- Şarlman, Alman Kralı (d. 748)
1881- Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, Rus yazar (d. 1821)
1939- İrlandalı şair, yazar 1923 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi William Butler Yeats.
1953- Ney üstadı ve ünlü hiciv şairi Neyzen Tevfik Kolaylı 74 yaşında İstanbul'da öldü.
(( Mevlâna'nın dergâha soktuğu ney'i, dergâhtan çıkararak halkın ayağına taşıyan Tevfik, paraya pula, kılığa kıyafete değer vermeyen tavrı, dürüst ve vatansever yapısı, gözünü budaktan sakınmayan kişiliğiyle harabat âlemlerinden, akıl hastanerinin kasvet dolu odalarına, muhteşem dekorlu saray koridorlarına kadar sevilmiş ve sayılmıştır. ))
1981- Şair Özdemir Asaf.
1989- Tiyatro sanatçısı Gürbüz Bora.
2004- Tabu konularda yaptığı yayınlarla tanınan yayıncı ve yazar, insan hakları savunucusu Ayşenur Zarakolu.