Etiketlenen üyelerin listesi
Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
-
11.Mayıs.2022, 10:30 #1
- Üyelik tarihi
- 05 Ağustos 2016
- Mesajlar
- 148,693
- Tecrübe Puanı
- 157
Ultrasonik ses frekansıyla müsilaj mücadelesi
Çanakkale Boğazı’ndan topladıkları müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyenKuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. 60 dakikalıkses frekansına maruz kalması neticesinde yüzde 50 oranında ayrışma gerçekleşti. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
Müsilaj, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında özellikle geçen yıl yoğun olarak görülmüş;deniz ekosistemlerini tehdit eden bu durum,doğal hayatı ve turizm potansiyelini olumsuz etkilemişti.Deniz yüzeyindekimüsilaj,çeşitliyöntemlerle toplanarakbertaraf edildi, bir süre sonra da etkisini kaybetti. Bu yıl müsilaj kabusunun yeniden ortaya çıkmasından endişe edilirken,Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde müsilaj ile mücadeledeyöntem geliştirildi. Dr. Halit Kuşku, müsilajaen kısa sürede ve ekonomik şekilde nasıl müdahale edilebileceği konusunda 1,5 yıl süren bilimsel çalışma yürüttü. Yazdığı, 'Sonikasyonun Maruz Kalma Süresinin Müsilajın Fiziksel Dağılımı Üzerindeki Etkileri: Bir Ön Çalışma' (Effects of Exposure Time of Sonication on Physical Dispersal of Mucilage: A Preliminary Study) adlımakale ise uluslararası hakemli dergidebilimsel çalışma olarak nisanda yayımlandı.
'KİMYASAL YAPISI BOZULMADAN AYRIŞMAYA UĞRADI'
Çanakkale Boğazı'ndan toplananmüsilaj örneklerinelaboratuvar ortamında ultrasonik ses frekansları verdiklerinisöyleyen Dr. Halit Kuşku,ultrasonik titreşim (sonikasyon) tarafından üretilen 40 kHz frekansın, kolloidal yapı üzerinde zamana bağlıyıkıcı etki gösterdiğini belirtti.
60 dakikalık 40 kHz frekanslı ultrasonik dalganındeniz yüzeyindeki müsilaj birikiminin, yüzde 50 oranında dağılmasında etkili olabileceğini kaydedenKuşku, "Müsilaj; Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Kuzey Ege'de görüldü. Biz Çanakkale Boğazı’ndan almış olduğumuz örnekleri laboratuvarlarımızda inceleyerek, onlara ultrasonik ses frekansları ilettik. 60 dakika, 30 dakika, 15 dakikalık iletimler neticesinde müsilaj ayrıştı. 60 dakika neticesinde yaklaşık yüzde 50 oranında fiziksel ayrışmaya uğradı ve oyoğunluk özelliğini kaybettiği gözlemlendi.40 kHzultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj fiziksel olarak kimyasal yapısı bozulmadan ayrışmaya uğradı. Ağır tutucu özelliğini ve o yüzeyde kaplayıcı özelliğinikısmen de olsa kaybetti" diye konuştu.
Devami...