19 EKİM


1448- Kosova Meydan savaşı zaferle sonuçlandı
[*** Varna'da alınan mağlubiyet ile Macaristan ve Lehistan ordularının önemli bir kısmının Türkler tarafından yok edilmesine rağmen, Eflak, Arnavutluk ve Mora'da başgösteren isyanlar, Hristiyan Avrupa'da yeni bir Haçlı ordusu kurarak, Osmanlılar'ı Balkanlar'dan atabilme umudu verdi.
Bunun üzerine Sultan II.Murad, yanına Şehzade Mehmed'i de alarak önce Mora, sonra Arnavutluk üzerine yürüdü ve isyanlar bastırıldı. Bu esnada kendisine karşı toparlanan Haçlı ordusundan haberdar olan Padişah, derhal Sofya'ya dönerek mevcut kuvvetlerini birleştirdi. Hazırlanan yaklaşık 60.000 kişilik birlik, Kosova'ya doğru ilerlemeye başladı.
Öte yandan, Hunyadi János'da beraberinde yeni Eflak prensi Vladislav ile beraber komuta ettiği yaklaşık 70.000 kişilik ordusu ile Peşte'den harekete geçti. Öncelikli amacı Sırbistan'ı işgal etmek ve ardından Belgrad-Kosova yönünde ilerleyerek Arnavutluk'ta olduğunu düşündüğü Osmanlı ordusunu arkadan vurmak, en kötü ihtimalle de Kosova Ovası'nda hazır bekleyerek kendisi için en avantajlı noktada Türkler'i meydan savaşına mecbur bırakmaktı.

Savaş
17 Ekim sabahı hafif çarpışmalarla başlayan savaş, öğleden sonra Hunyadi János'un 38 koldan genel taarruza geçmesi ile devam etti, fakat Haçlı ordusu bu saldırılardan bir sonuç alamadı. Türk askerleri de Haçlı ordusunun zırhlı birlikleri karşısında ilk günün sonunda oldukça zorlanmıştı. Aynı günün akşamında Hunyadi János'un birlikleri Türk saflarına gece baskını yapmış, fakat bu saldırı da püskürtülmüştü.
Savaşın ikinci gününde Haçlı ordusu kanatlardan saldırıya geçti. Bunu gören II.Murad, merkezde yer alan Azap ve Yeniçeri kuvvetlerinden oluşan birliklerini sabit tutup kanatlardaki askerlerini geri çekilme emri verdi. Bunu gören Hunyadi János'un birlikleri Osmanlılar'ın savaşı terkettiğini düşünüp tüm güçleri ile merkeze saldırdılar. Bunun üzerine II.Murad merkez birliklerine de geri çekilme emri verdi, fakat bu bir savaş hilesiydi. Çünkü sağ ve sol kanatlarda yer alan Anadolu ve Rumeli beylerbeyliğine bağlı kuvvetler ani ve hızlı bir manevrayla yeniden hücüma geçip Haçlı ordusunu çembere almayı başardılar. Mağlup olacağını anlayan Hunyadi János kaçtı.
19 Ekim sabahı Haçlı ordugahında kalan kuvvetlerin kurduğu son barikatlar da Türkler tarafından aşıldı ve çok sayıda esir alındı. Bununla birlikle iki buçuk gün süren savaş Osmanlı ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.
II. Kosova Savaşı, Osmanlı'nın ilk zamanlarındaki en uzun süren ve en çok kan dökülen savaşlardan biridir. Bunun sebebi elbette her iki ordunun da dişe diş savaşmış olmasıdır.

Savaş Sonrası

Osmanlı Devleti'ne karşı Hristiyan devletlerce oragize edilen altıncı Haçlı Ordusu'nun da başarısız olması nedeniyle, Avrupa'lı devletler Osmanlılar'ın Balkanlar'daki varlığını kabullendiler. Ayrıca Hunyadi János, bu mağlubiyetin ardından Avrupa'daki itibarını kaybetti.
Osmanlı Devleti bu sayede Tuna nehri kıyısına kadar olan bölgenin güvenliğini sağlamış oldu. Kosova'da alınan zaferin ardından Arnavutluk'ta karışıklık çıkarmaya devam eden İskender'in üzerine yeni bir sefer-i hümayun düzenleyerek isyanı bütünüyle bastirip Edirne'ye geri döndü.
***]


1781- Amerikan Bağımsızlık Savaşı, İngilizlerin George Washington'a teslim oluşuyla sona erdi.
( Bir sene sonra aynı gün Lord Cornwall'in denetimindeki Amerikan ordusunun Yorktown ve Virginia'ya girmesiyle, Amerikan Devrimi tamamlandı. )
1872- Dünyanın en büyük altın külçesi (215 kilogram) Avustralya New South Wales'de bulundu.
1925- Ankara Tıp Fakültesi açıldı.
1927- Amele Teali Cemiyeti kapatıldı.
1934- Mübadele Komisyonu görevini tamamladı.
( Anadolu ve Trakya Rumları ile Yunanistan Müslümanlarının mübadelesini düzenlemekle görevli Komisyon 7 Ekim 1923'de kurulmuştu. )
1934- Turhal Şeker Fabrikası açıldı.
1945- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi açıldı.
1949- Fahrettin Kerim Gökay, İstanbul valiliği ve belediye başkanlığına atandı.
1951- İngiliz askerleri, Süveyş Kanalı'nı ele geçirdi.
1960- 6-7 Eylül Olaylarıyla ilgili dava başladı.
1960- Eşraftan 155 Kürt için sürgün yasası çıkarıldı.
1962- Meclis'te, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kabul edildi.
1972- Gazeteci İlhan Selçuk, İstanbul Sıkıyönetim Askeri Savcılığı kararıyla gözaltına alındı.
1982- Milli Güvenlik Konseyi'nin son şeklini verdiği anayasa tasarısı metni açıklandı.
( Geçici maddelerle eski parti yöneticilerine10 yıl siyaset yasağı getiriliyor, anayasanın kabulüyle birlikte Kenan Evren cumhurbaşkanı oluyor. )
1988- İngiltere, IRA mensuplarıyla yapılan röportajların yayımlanmasını yasakladı.
1992- Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) kuruldu.
1995- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu sözcüsü Claudia Roth, kendisine ve iki Avrupalı kadın parlamentere "fahişe" dediği gerekçesiyle, Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir aleyhine 3 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.
1996- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kamu çalışanları birçok şehirde eylem yaptılar. KESKliler, nema olarak adlandırılan, zorunlu tasarruf fonunda biriken paralarının faiziyle ödenmesini istediler.
2000- ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülen Osmanlı İmparatorluğu'ndaki "Ermeni Soykırımı" karar tasarısı, ABD Başkanı Bill Clinton ile Genelkurmay Başkanı Heny Shelton'un mektupları üzerine Meclis Başkanı Denis Hastert tarafından geri çekildi.
2001- ABD'nin Afganistan harekatında, özel birlikler karadan harekata başladı.
( 200 Amerikalı komando Kandahar'daki Taliban karargahına vur-kaç operasyonu düzenledi. )
2002- İrlanda'da referandum yapıldı. Seçmenler Nice Anlaşması'na yüzde 63 oranında oyla 'Evet' dedi. 10 Doğu Avrupa ülkesinin AB'ye üye olmasını düzenleyen Nice Anlaşması için 2001'de yapılan referandumda "Hayır" çıkmıştı.
2003- İsviçre'de genel seçimlerden aşırı sağcı ve AB karşıtı Halk Partisi (SVP) yüzde 27.7 oy oranıyla birinci çıktı. Sosyalist Parti (SP) yüzde 23.3 oy oranıyla ikinci oldu. İsviçre,1959'dan beri dört partili "uzlaşı hükümetleri"yle yönetiliyordu.
2004- Burma'da başbakan Khin Nyunt muhalif kadın lider Aung San Suu Kyi ile diyalog kurunca ordu tarafından istifaya zorlandı
2005- Irak'ta devrik lider Saddam Hüseyin'in yargılanmasına başlandı.
( ABD işgaliyle Nisan 2003'te Irak devlet başkanlığından devrilmiş ve Aralık 2003'te ABD güçlerince ele geçirilmişti. )
2006- DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'yla Diyarbakır Kayapınar Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşmede, Kürtçe bilmeyen personel için yılda dört kez Kürtçe dil ve sağlık eğitimi maddesi konuldu.
2006- Türkiye, Lübnan'a asker gönderdi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk Birlik ve unsurlarının bulunduğu gemiler, Mersin'de düzenlenen törenle uğurlandı.


19 Ekim – Doğanlar

1605- Thomas Browne, İngiliz yazar (ö. 1682)
1862- Sinemanın mucitlerinden Fransız fotoğrafçı Auguste Lumiere.
1899- Miguel Angel Asturias, Nobel ödüllü Guatemalalı yazar ve diplomat (ö. 1974)
1910- Jean Genet, Fransız yazar (ö. 1986)
1921- Gunnar Nordahl, İsveçli futbolcu (ö. 1995)
1931- "Soğuktan Gelen Casus" adlı romanıyla ünlü, İngiliz casusluk romanları yazarı John Le Carre.
1973- Okan Buruk, Türk futbocu


19 Ekim – Ölenler

1745- Hiciv şaheseri "Gulliver'in Seyahatleri"nin yaratıcısı Jonathan Swift, İrlanda'da öldü.
1920- "Dünyayı Sarsan On Gün" adlı belgesel eserin yazarı, 1917 Ekim Devrimi'nin gazetecisi, Amerikalı gazeteci-yazar John Silas Reed.
1937- Ernest Rutherford, Nobel Kimya Ödülü sahibi İngiliz fizikçi (d. 1871)
1957- Gordon Childe, Avustralyalı arkeolog (ö. 1892)
1961- Eski başbakanlardan Şemsettin Günaltay.
1988- Türkçe sözlü tango besteleriyle bilinen Necdet Koyutürk.
2002- Meksikalı fotoğrafçı,Manuel Alvarez Bravo,100 yaşında.
2003- Bosna-Hersek Cumhuriyeti başkanlığını 1990-2000 arasında 10 yıl yürüten Aliya İzzetbegoviç,78 yaşında. Ülkesinde "Bilge Kral" olarak anılıyordu.
2006- Anadolu Ajansı Hukuk Müşaviri ve Türkiye Barolar Birliğinin eski başkanlarından Teoman Evren vefat etti.