Etiketlenen üyelerin listesi
Toplam 486 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Konu: Tarihte bugün
Konulanmış Görüntüleme
-
12.Mart.2017, 11:31 #11
12 MART
1664- New Jersey, İngiltere Krallığının bir kolonisi oldu.
1894- Coca-Cola ilk kez şişede satılmaya başlandı.
1913- Avustralya'nın gelecekteki başkenti resmen Canberra oldu. Melbourne geçici olarak 1927'ye kadar başkent olarak kaldı.
1918- Moskova, Rusya'nın başkenti oldu. St. Petersburg başkent statüsünü son 215 yıldır sürdürüyordu.
1918- Erzurum Rus Orduları'nın işgalinden kurtuldu.
1921- Londra Konferansı sona erdi. İtilaf Devletleri barış önerdi.
1921- Türkiye Cumhuriyeti'nin İstiklâl Marşı TBMM'de kabul edildi.
1923- Ali Haydar Bey (Yuluğ) İstanbul Valiliği’ne atandı.
1925- Çinli lider Sun Yat Sen öldü, yerine General Çan Kay Şek getirildi.
1928- Kaliforniya'da St. Francis Barajı yıkıldı; 400 kişi öldü.
1930- Hindistan'da Mahatma Gandhi, tuz üretimindeki hükümet tekeline karşı çıkmak amacıyla, Ahmetabat'tan 300 millik denize yürüyüşe başladı.
1933- Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nce eski sözcüklere Türkçe karşılık bulmak için Dil Anketi başlatıldı.
1938- Alman askeri birlikleri Avusturya'yı işgal etti.
1947- Amerikan yardımı;
(( ABD Başkanı Harry Truman Amerikan Kongresi'nden Sovyetler Birliği'nin baskısı altında bulunan Türkiye ve Yunanistan'a toplam 400 milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline ABD'de eğitim verilmesi için yetki istedi. Kongre, Truman'ın bu talebini kabul etti ve Yunanistan ve Türkiye'ye yardım Kanunu'nu yürürlüğe koydu. Öngörülen 400 milyon dolar yardımın 100 milyon doları Türkiye'ye 300 milyon doları ise Yunanistan'a ayrıldı. Yardımın yerinde ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı ABD tarafından gönderilen yetkililerce denetlenecekti. Türkiye Amerikan hükümetinin onayını almadan kendisine askeri yardım çerçevesinde verilen hiçbir madde veya malumatı kullanamayacaktı. ))
1951- Demokrat Parti Konya İl Kongresi'nde fes, çarşaf ve Arap harflerinin serbest bırakılması istendi.
1955- Cumhurbaşkanı Celal Bayar başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Atatürk Üniversitesi'nin Erzurum'a kurulmasını kararlaştırdı.
1956- Üç kadın milletvekili çarşafın yasaklanması için Meclis'e bir kanun teklifi sundu.
1958- Demokrat Parti Eskişehir İl Başkanı ve Demokrat Eskişehir gazetesi sahibi Ali Rıza Ilıca'nın, Son Söz gazetesi sahibi Abdülkadir Gürol aleyhine açtığı yayın yoluyla hakaret davası sonuçlandı; Gürol'un 11 ay 20 gün hapsine, gazetesininde 1 ay süreyle kapatılmasına karar verildi.
1958- 1958 - 3. Eurovision Şarkı Yarışması gerçekleştirildi.Fransa, André Claveau'nun "Dors Mon Amour" şarkısıyla 1. oldu.1956 yılındaki gibi bu yıl da İngilizce şarkı yoktu.
1959- Ankara Toplu Basın Mahkemesi, Amerikalı gazeteci Pulliam'ın Türkiye hakkında yazdığı bir yazıyı Ulus gazetesinde yayımladığı gerekçesiyle gazetenin yazı işleri müdürü Erman'a 16 ay hapis cezası verdi; Ulus bir ay kapatıldı.
1959- Haber gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Vedat Refiioğlu'na usulsüz tekzip yayımlamaktan 12 gün hapis cezası verildi.
1961- Konya'da Arapça öğreten 48 mahalle okulu kapatıldı. (Ressam C)
1961- Bayındırlık Bakanı Mukbil Gökdoğan, İstanbul Boğazzı'nda yapılacak asma köprünün şimdilik uygulamaya konamayacağını bildirdi. Bakan Gökdoğan, "İktisadi durumumuz düzeldiği zaman asma köprü meselesini ele alabiliriz. Şimdilik asma köprüden önce yapılacak birçok işimiz var. Kanaatimce asma köprü işi on yıldan önce ele alınamaz" dedi.
1966- Yazar Orhan Kemal ile Türkiye İşçi Partisi Fatih İlçe Başkanı Mehmet Şahin hücre çalışması ve komünizm propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklandılar.
1966- 15 yaşında bir ortaokul öğrencisi de komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Edebiyat öğretmeninin "Atatürk'ü başka bir dünya lideriyle karşılaştırınız" konulu ödevinde öğrenci Atatürk'ü Lenin'le karşılaştırmıştı. Öğretmen öğrenciyi ihbar etti ve öğrenci tutuklandı.
1967- Suharto, Endonezya devlet başkanlığı görevini Sukarno'dan devraldı.
1967- Cumhuriyet Halk Partisi, 22 Şubat tarihli yazısında CHP'yi komünistlikle suçlayan Dünya gazetesi başyazarı Falih Rıfkı Atay'ı mahkemeye verdi.
1970- CHP Genel Başkanı İsmet İnönü TBMM'de yapyığı konuşmada "Demirel'den daha fazla irticayı temsil eden ve koruyan bir kimse yoktur. Kendisinden daha ileri bir din istismarcısı olamaz" dedi
1971- İnegöl'de kalabalık bir grup "Dinsizlere ölüm" sloganıyla yürüyüş yaptı, kimi ev ve işyerleri taşlandı.
1971- Silahlı Kuvvetler, hükümeti ve parlamentoyu suçlayan bir muhtıra verdi. Başbakan Demirel istifa etti. Muhtıra Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu'nun imzasını taşıyordu.
1977- Komünizm ve Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla 9 yıl hapse mahkum olan Taner Akçam cezaevinden kaçtı.
1978- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan demir çelik dağıtımıyla ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
(( Yönetmeliğe göre her ilde valilin başkanlığında bir komisyon kurulacak. İnşaat demiri almak isteyen müteahhitler ve diğer ihtiyaç sahipleri bu komisyona başvuracaklar ve ihtiyaç belgesi alacaklar. Belgeyi alan vatandaş doğrudan doğruya satış deposuna giderek demirini alabilecek. Bu yöntemin amacının karaborsanın önlenmesi ve aracının ortadan kaldırılması olduğu açıklandı. ))
1979- Pakistan ve İran CENTO'dan çekileceklerini açıkladı.
1982- 30 idam istemli ve159 sanıklı İstanbul Dev-Yol davası başladı.
1983- Osmanlılar zamanında yapılan Hamidiye suyu ihracından bu yana ilk defa olarak su ihraç etmeye başlandı. İzmir'den Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan'a su ihracı başladı.
1985- Sovyetler Birliği ile ABD arasında, Cenevre'de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma Sistemleri ile İlgili Yeni Silahların Kontrolü Görüşmeleri başladı.
1985- Kanada'nın başkenti Ottawa'daki Türk Büyükelçiliği'ne Ermeni militanlar bir saldırı düzenledi. Elçilik kapısında görevli Kanadalı polis öldürüldü, 11 kişi rehin alındı. Büyükelçi Coşkun Kırca saldırganlardan pencereden atlayarak kurtuldu.
1986- Yüce Divan tarafından iki yıl hapse mahkum edilen eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, mahkumiyetini çekmek üzere Ankara Merkez Cezaevine kondu.
1987- ABD Kongresi Reagan yönetiminin Türkiye için istediği125 milyon dolarlık ek askeri yardım isteğini onaylamadı.
1987- Les Misérables (Sefiller) müzikali Broadway'de gösterime girdi.
1990- Parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin liderleri12 Eylül sonrası ilk kez TBMM Başkanı Kaya Erdem'in çağrısı üzerine bir araya geldiler.
1991- Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Rusya'da SSCB lideri Gorbaçov ile dostluk ve işbirliği antlaşması imzaladı.
1993- Bombay'daki bombalı araba saldırısında 300 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, saldırıyı üstlenen olmadı.
1993- Ankara Savaş Karşıtları Derneği kuruldu.
1994- 5 yedeksubay öğrencinin ölümüyle sonuçlanan Tuzla'daki eylemi gerçekleştirdikleri öne sürülen 37 kişi yakalandı.
1995- Bir taksiyi gasp eden teröristler, Gazi Mahallesi'nde Alevilere ait olduğu bildirilen 3 kahvehaneyi gece otomatik silahlarla taradı. 1 kişi öldü. 20 kişi yaralandı. 14 Mart'ta Gaziosmanpaşa'da meydana gelen olaylarda 96 işyeri tahrip edildi, 13 araç yakıldı.
1996- ANAP-DYP hükümeti TBMM'de 207'ye karşı 257 oyla güvenoyu aldı.
1997- Hopa'dan Karadeniz'e açılan ve Gürcistan karasularını ihlal eden Türk balıkçı teknelerine bir Rus hücumbotundan aeş açıldı.1 balıkçı öldü, 23 balıkçı Batum'da tutuklandı. Tutuklanan balıkçılar iki gün sonra serbest bırakıldı.
1998- Tiyatronun unutulmaz komedyenlerinden Ali Sururi İzmir'de öldü.
1999- Varşova Paktı'nın eski üyeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya, NATO'ya katıldı.
2000- "Yalnız Kurt" lakaplı isyancı Çeçen komutan Saldam Raduyev Rus güçleri tarafından yakalandı.
2000- Papa II. John Paul, kilisenin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.
2002- İsrail ordusu Batı Şeria'nın Ramallah kentini işgal etti. Ramallah Filistin Özerk Yönetimi'nin idari merkezi konumunda.
2002- Susurluk davasından aldığı altı yıllık cezası nedeniyle hapiste olan emekli Yarbay Korkut Eken diğer sanıklardan ayrı olarak Yargıtay'a 'karar düzeltme' başvurusu yaptı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli General Doğan Güreş ve emekli üç general Korkut Eken'e sahip çıktı. Doğan Güreş, "Korkut Eken ne yaptıysa bilgimiz dahilinde yaptı, o hiçbir zaman verilen emirlerin dışında bir şey yapmamıştır”
2003- Abdullah Öcalan'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM),Türkiye aleyhine açtığı davada AİHM Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı, uzun gözaltı yasağı ve idam cezası yasağı getiren maddelerini ihlal ettiğine karar verdi.
2003- Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç başkent Belgrad'da suikast sonucu öldürüldü. Cinciç Ekim 2000'de Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in iktidardan indirilmesinde rol oynamış ve Miloseviç'i Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim etmişti.
2004- Güney Kore Devlet Başkanı Roh Moo-hyun Meclis'te azledildi. Roh yanlısı milletvekilleri oylama sırasında salondan atıldı. Roh'un azline, seçim öncesi bir siyasi partiye destek vermesi ve halkı oy vermeye çağırması gerekçe gösterildi.
2004- Suriye'nin Kamışlı ilçesinde maç öncesi Araplar Kürtlere saldırdı; 40 Kürt öldü, 120 kişi yaralandı. 5 bin kişi olayları protesto etti, Devlet Başkanı Esad'ın heykeli yıkıldı.
2005- İsrail'in aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri Filistin'de işsizlik ve yoksulluğu arttırdı. Gazze'de binlerce işsiz yerel meclisi taşa tuttu. Filistin Lideri Mahmut Abbas'ı iş vaatlerini tutmadığı için protesto etti.
2006- Pakistan'da geleneksel uçurtma festivalinde uçurtma uçuran 1400 kişi gözaltına alındı. Pencap eyaletinde kullanılan malzemeler tehlikeli olduğu için uçurtma uçurma yasağı var.
2006- Ankara Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait resmi otomobilde sahte paralara yakalandı.
2008- Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Moldova NATO’ya kesin olarak katılmama kararı aldı.
2009- ABD’nin eski Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye 3 yıl hapis verildi.
2009- 12 haftadır devreden Süper Loto çekildi. 2 kişi 24 milyon 908 bin 903'er TL kazandı.
2014- Okmeydanı'nda karşıt iki grup arasında çıkan olayda Burak Can Karamanoğlu isimli genç öldürüldü. Cinayetini DHKP-C üstlendi.
12 Mart – Doğanlar
1827- Gustav Kirchhoff, Alman fizikçi.
1859- Ernesto Cesàro, İtalyan matematikçi
1860- Bernát Munkácsi, Macar Türkolog
1863- Gabriele D'Annunzio, İtalyan yazar, savaş kahramanı ve politikacı
1886- Hüsrev Gerede, Türk Asker ve politikacı.
1890- I. İdris, Libya Kralı
1905- Takashi Shimura, Japon oyuncu
1910- Masayoshi ÅŒhira, Japon siyasetçi
1912- Fethi Çelikbaş, Türk siyasetçi
1922- Jack Kerouac, ABD'li yazar.
1927- Raúl Alfonsín, Arjantinli avukat ve siyasetçi
1928- Edward Albee, ABD'li tiyatro yazarı
1934- Manuel Piñeiro, Kübalı istihabaratçı ve politikacı
1943- Ratko Mladiç, Yugoslav asker
1944- Nursu Marmara, Türk klinik psikolog
1946- Liza Minnelli, ABD'li şarkıcı.
1947- Mitt Romney, ABD'li politikacı
1948- James Taylor, ABD'li şarkıcı, söz yazarı ve gitarist
1950- Heinrich Mann, Alman yazar.
1953- Ron Jeremy, ABD'li pornografik film oyuncusu
1956- Steve Harris, İngiliz rock müzisyeni.
1958- Dileita Mohamed Dileita Cibutili siyasetçi
1959- Milorad Dodik, Sırp siyasetçi
1960- Şenol Korkmaz, Türk yönetmen ve prodüktör
1962- Andreas Köpke, Alman futbolcu
1963- Ferdi Eğilmez, Türk sinema yönetmeni ve yapımcısı
1967- Uğur Çavuşoğlu, Türk oyuncu
1968- Aaron Eckhart, ABD'li oyuncu
1969- Beyazıt Öztürk, Türk komedyen.
1971- Ogün Sanlısoy, Türk müzisyen
1979- Armand Deumi Tchani, Kamerunlu futbolcu
1985- Binnaz Uslu, Türk sporcu.
1985- 1985 - Stromae, Belçikalı şarkıcı
1994- Jerami Grant, ABD'li profesyonel basketbolcu
12 Mart – Ölenler
604- I. Gregorius, Papa
1507- Cesare Borgia, Rönesans İtalya'sının asker ve siyasetçisi
1853- Mathieu Orfila, İspanyol asıllı Fransız tıp eğitimcisi
1898- Zacharias Topelius, Fin yazar
1908- Edmondo De Amicis, İtalyan yazar.
1914- George Westinghouse, ABD'li girişimci ve mühendis
1925- Sun Yat-sen, Çinli devrimci lider
1925- Arkadiy Timofeyeviç Averçenko, Rus mizah yazarı
1929- Asa Griggs Candler, ABD'li meşrubat üreticisi, Coca-Cola'yı geliştiren
1930- Alois Jirásek, Çek yazar
1935- Yusuf Akçura, Türk tarihçi.
1937- Charles-Marie Widor, Fransız besteci ve orgcu
1942- Robert Bosch, Alman sanayici
1942- William Henry Bragg, İngiiz fizikçi
1955- Charlie Parker, ABD'li caz saksafonisti
1955- Theodor Plievier, Alman yazar
1956- BolesÅ‚aw Bierut, Polonyalı devlet adamı
1964- Abbas el-Akkad, Mısırlı gazeteci, şair ve edebiyat eleştirmeni
1971- Eugene Lindsay Opie, ABD'li hekim ve patolog
1978- John Cazale, ABD'li aktör
1985- Eugene Ormandy, Macar orkestra şefi
1997- Galip Erdem, Türk gazeteci ve yazar
1998- Komedi oyuncusu Ali Sururi İzmir'de öldü.
1999- Yehudi Menuhin, ABD'li kemancı
2001- Robert Ludlum, ABD'li yazar
2001- Sidney Dillon Ripley ABD'li ornitolog ve doğal hayatı koruma gönüllüsü
2002- Kıbrıs Rum Yönetimi eski lideri Spiros Kipriyanu; 69 yaşında kanserden öldü. Kıbrıs Britanya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra kurulan devletin ilk dışişleri bakanıydı.
2002- Jean-Paul Riopelle, Kanadalı ressam
2003- Zoran Diçdiç, Sırbistan Başbakanı (suikast)
2003- Howard Fast, ABD'li yazar
2005- Kemal Türkoğlu, Türk siyasetçi
2006- Jurij Brezan, Alman yazar
2007- Önder Baysoy, Türk iş adamı ve siyasetçi, Karşıyaka Spor Kulübü eski başkanı
2011- Nilla Pizzi, İtalyan şarkıcı
2013- Dinçer Çekmez, Türk aktör
2015- Erol Büyükburç, Türk pop müziği sanatçısı
2015- Terry Pratchett, İngiliz fantastik komedi yazarı