Etiketlenen üyelerin listesi
Toplam 486 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Konu: Tarihte bugün
Konulanmış Görüntüleme
-
07.Mart.2017, 01:21 #11
7 MART
1876- Alexander Graham Bell, telefon olarak adlandırdığı buluşunun patentini aldı (patent no: 174,464).
1917- Nick Larocca'nın ''Original Dixiland Jazz Band'' adlı orkestrası, ilk caz plağını New Jersey'deki Victor Co. plakçılık şirketi için doldurdu.
1919- Fransızlar, Kozan’ı işgal etti.
1925- İstiklal Mahkemesi üyeleri yapılan seçimlerle belirlendi.
(( Denizli Milletvekili Mazhar Müfit Bey (Kansu) mahkeme başkanlığına, Karesi Milletvekili Süreyya Bey (Özgeevren) savcılığa getirildi. Urfa Milletvekili Ali Saip (Ursavaş) ve Kırşehir Milletvekili Lütfi Müfit beyler asil üyeliğe seçildi. 13 Şubat 1925'te başlayan Şeyh Sait Ayaklanması hükümeti sert önlemler almaya yöneltti. 4 Mart'ta kabul edilen Takrir-i Sükun Kanunu yeni bir dönemin habercisiydi. Aynı gün biri Ankara'da, öteki de ayaklanma bölgesinde görev yapmak üzere iki İstiklal Mahkemesi kuruldu. Ayaklanma bölgesi için kurulan İstiklal Mahkemesi'ne verdiği idam cezalarını uygulama yetkisi de verildi. ))
1927- İstiklal Mahkemeleri'nin görevi sona erdi.
1945- Amerikan 1. Ordusu, Remagen Köprüsü’nden Ren Nehrini geçti.
1950- Milletvekilleri adaylarının sayısı bütün tahminleri aştı, yalnız Elazığ'dan 600 kişi aday oldu.
1951- İran Başbakanı General Ali Razmara radikal dinci bir militan tarafından öldürüldü.
1952- Dışişleri Bakanı Fuad Köprülü ve 222 arkadaşı, Anayasa'nın dilini yaşayan dile dönüştürmek için DP Meclis grubu adına bir önerge hazırlayarak Meclis'e sundular. Önergede, değiştirilmesi gereken kelimeler arasında suç, bakanlar kurulu, devrim, ivedilik gibi kelimeler yer alıyordu.
1954- Basın ve radyo yoluyla işlenecek suçların kapsamının genişletilmesi ve cezaların arttırılması hakkındaki kanun tasarısı Mecliste görüşüldü.
(( Tasarı gazetecilere iddialarını ispat etme hakkı tanımıyor. Muhalefetin ispat hakkının tanınmasına ilişkin önergesi TBMM'de reddedildi. Muhalefet milletvekilleri bu kanun tasarının bazı gazetelerin DP aleyhine dönmesi nedeniyle hazırlandığını ileri sürdüler. Başbakan Menderes bu iddiaları cevaplandırdı. Gayelerinin iftira ve dedikoduları önlemek olduğunu söyledi. İki gün sonra basın ve radyo yoluyla işlenecek suçlara ağır cezalar getiren bu yasa TBMM'de kabul edildi. ))
1954- Petrol işletmeciliğini yabancı sermayeye açan Petrol Yasası Meclis'te kabul edildi.
1957- Ankara sokaklarında gece sinemasından çıkan gençler Bulvar'da rock and roll yapmaya başlayınca zabıta tarafından durduruldular.
1958- Akis dergisi toplatıldı; derginin satışı sekiz saat sonra serbest bırakıldı.
1959- Yargıtay "Nalıncı Keseri" başlıklı yazı nedeniyle Ulus gazetesi başyazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve yazı işleri müdürü Ülkü Erman hakkında Ankara Toplu Basın Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararını bozdu. (Ressam C)
1960- Vatan gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yalman Pulliam davasından aldığı 15 ay16 günlük hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girdi. Yalman 4 gün sonra hastaneye kaldırıldı.
1961- Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay yayımladığı mesajda şöyle dedi. "Namlularını daima temiz ve süngülerini daima parlak tutan ordumuzun her türlü engelleri yok etme azmi ile bugünkü hedefi, demokrasiyi ulusuna teslim etmektir."
1963- Anayasa Mahkemesi, iş Kanunu'ndaki grev yasağını iptal etti.
1966- Erzurum ve Muş’ta meydana gelen depremde 15 kişi öldü, 25 kişi yaralandı, 2.380 ev yıkıldı.
1969- Golda Meir İsrail'in ilk kadın başbakanı oldu.
1973- İsmail Beşikçi "komünizm propagandası"ndan 8 yıl hapse mahkum oldu.
1977- Pakistan'da seçimleri Zülfikar Ali Bhutto kazandı.
1979- Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında petrol anlaşması imzalandı.
1979- İstanbul'da Taksim Meydanı'na Sular İdaresi'nin bulunduğu yere cami yapılması için "Taksim Camii Şerifi ve Külliyesini yaptırma ve Yaşatma Derneği" kuruldu.
1979- ABD uzay aracı Voyager 1 Jüpiter ve Uranüs'ün Satürn gibi halkalara sahip olduğunu keşfetti. Voyager 1 Jüpiter'in halkalı resimlerini dünyaya yolladı.
1983- Zonguldak, Kandilli, Armutçuk'taki maden ocağında büyük bir grizu patlaması oldu.
(( Bu sırada ocakta 406 işçi bulunmaktaydı. Kazada102 işçi öldü. Savcılıkça oluşturulan bilirkişi heyeti, havalandırma sisteminin ters kurulmuş olduğunu saptadı ve işletmenin yüzde 100 suçlu olduğu sonucuna vardı. Kaza Türk madencilik tarihinin en büyük faciası olarak tarihe geçti. ))
1983- Ahmet Necdet Sezer Yargıtay üyeliğine seçildi.
1984- KKTC bayrağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından 7 Mart 1984'te onaylandı.
(( Bugünkü hali 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanan, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli Ay Yıldız bulunan bayrak. ))
1984- Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi, kapatılan Milliyetçi Hareket Partisi 'nin (MHP)genel başkanı Alparslan Türkeş'in tahliyesini 23. kez reddetti.
1984- Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla Gölcük Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan şair Arif Damar beraat etti.
1984- Kamuoyunda "faturalı yaşam" olarak bilinen "ücretlilere vergi iadesi" hakkındaki yasanın kapsamı bakanlar kurulu tarafından genişletildi. Fazla mesai, prim ve transfer ücretleri de yasa kapsamına alındı.
1985- İstifaların ardı arkası kesilmeyen Milliyetçi Demokrasi Partisi'nden (MDP) beklenen büyük kopma gerçekleşti. Çoğu eski parlamenter ve üçü kurucu üye olan 25 milletvekili istifa etti. MDP Genel Başkanı Turgut Sunalp'i "mecburi genel başkan" olarak niteleyen istifacılar, "Sağda barışçı, sosyal tarafı ağır basan bir partinin varlığı şarttır" dediler.
1986- "Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi" isteğini içeren 2861 imzalı dilekçe, TBMM Başkanlığı'na verildi.
1986- İstanbul Kandilli Lisesi'nde çıkan yangında, okulun yatakhanesi olarak kullanılan Adile Sultan Sarayı tümüyle yandı. Abdülaziz sarayı 1876'da kızkardeşi Adile Sultan için yaptırmıştı. 1916'da Kandilli Adile Sultan İnas Mekteb-i Sultanisi adıyla okula dönüştürülmüştü. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi adını aldı.
1988- DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, daha önce aldığı başkanlıktan çekilme kararını parti kurultayında gerçekleştirdi ve görevinden ayrıldı. Bülent Ecevit partisinin kongresinde yaptığı konuşmada "Uzun siyasal yaşamımda en iddialı meydan okuyuşum, DSP genel başkanlığından ayrılmamdır" dedi. Ecevit'in yerine genel başkanlığa Necdet Karababa seçildi.
1989- Cumhurbaşkanı Evren'in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi üniversitelerde dini inanç sebebiyle, boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılmasını serbest bırakan yasayı bire karşı 10 oyla iptal etti. Türban yasağına karşı çeşitli gösteriler yapıldı.
1989- İran, İngiltere ile diplomatik ilişkilerini kesti.
1990- Hürriyet gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarı Çetin Emeç, İstanbul Suadiye'deki evinin önünde pusu kuran maskeli 2 kişinin silahlı saldırı sonucu öldü. Bazı gazete bürolarına telefon eden kimliği belirsiz bir kişi saldırıyı "Türk İslam Komandoları" adına üstlendiklerini belirtti. "Çetin Emeç'i cezalandırdık. İslam düşmanlarına ders olsun " dedi. 6 yıl sonra 9 Mart1996'da Emeç'i vuran İslami Hareket Örgütü sorumlusu İrfan Çağırıcı İstanbul'da yakalandı
1991- Son aylarda 9 kişinin gözaltında öldüğü açıklandı.
1992- İsrail Büyükelçiliği koruma amiri Ankara'da otomobiline konan uzaktan kumandalı bombanın patlaması sonucu öldü.
1993- İstanbul'da bir grup kadın savaşlarda kadına tecavüze ve devletin kadın bedeni üzerindeki denetimine dikkat çekmek için Beyoğlu'nda bir sokak sergisi açtı. Aynı grup, İstiklal Caddesi'nde, devletin kadın bedeni üzerindeki denetimini simgeleyen ve ilgili yasal düzenlemeleri içeren ferman biçiminde bir bildiri dağıttı.
1994- Moldova'da yapılan referandum sonucu halkın yüzde 90'ı Romanya'yla birleşmeyi reddetti.
1996- Düşünceye Özgürlük isimli ortak kitapta yer alan yazısında bölücülük yaptığı iddiasıyla yargılanan Yaşar Kemal,1 yıl 8 ay hapse mahkum edildi. Ceza 5 yıl ertelendi.
1997- İstanbul DGM, Avrasya feribotunu kaçıran 9 kişiye 8 yıl10 ay 20'şer gün hapis cezası verdi.
1997- İskenderun Cezaevi'nden sol görüşlü 28 mahkum tünel kazarak kaçtı, firarilerden 8'I yakalandı.
2000- Meksika'nın ve Latin Amerika'nın en büyük üniversitesi olan Meksika Özerk Üniversitesi'nde öğrenciler rektörlük binasını işgal ettiler. Öğrenciler harçların 2 sentten (11 bin 600TL) 69 dolara (40 Milyon TL) yükseltilmesini protesto ediyorlar.
2001- İsrail'da sağcı Likud Partisi lideri Ariel Şaron, ülke tarihinin en geniş milli birlik hükümetini kurdu. Yedi partinin yer aldığı koalisyonda 25 bakan ve 15 bakan yardımcısı bulunuyor.
2001- Arjantin'de Federal Yargıç Gabriel Cavallo, askerlere tanınan af yasalarının anayasaya aykırı ve geçersiz olduğuna hükmetti. Böylece 1976-83 arasında yaklaşık 30 bin sosyalistin işkence görmesi, kaçırılması ve öldürülmesinden sorumlu tutulan1200 askerin yargılanmasının önü açıldı.
2003- Birleşmiş Milletler (BM) silah denetçilerinin şefi Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baraday konseye rapor sundu. Raporda, Irak'ın elinde kitle imha silahı bulunduğuna dair hiçbir kanıt bulamadıklarını, Bağdat'ın işbirliğini hızlandırdığını ve denetimin bir kaç ay daha sürmesi gerektiğini belirtildi.
2004- Yunanistan'da seçimleri Yeni Demokrasi (ND) partisi kazandı.Son 22 yılın 19 yılında ülkeyi yönetmiş olan Panhelenik Sosyalist Hareketi (PASOK) ve lideri Yorgos Papandreu kaybetti.
2005- Britanya'da Irk Eşitliği Komisyonu ilköğretimdeki siyah öğrencilerin başarıları düşünce "ayrı sınıf" önerisi getirdi. Bazı eğitimciler öneriyi ayrımcılık diye nitedi. Öneri siyah kız öğrencileri kapsamıyor, zira onların notları beyaz erkek öğrencilerin notlarından yüksek.
2006- Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanması ardından açılan davada Van Başsavcıvekili Ferhat Sarıkaya'nın, iddianamesi, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ferhat Sarıkaya iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a da suçlamalar getiriyor. Aynı gün, Avukat Tarcan Ülük, Van Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında suç duyurusunda bulundu.
2014- Ergenekon Davası kapsamında darbe teşebbüsünden müebbet hapis cezası alan ve 26 aydır cezaevinde olan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi.
7 Mart – Doğanlar
1792- John Herschel, İngiliz matematikçi, gökbilimci ve kimyager
1872- De stijl olarak bilinen sanat akımının öncülerinen Hollandalı ressam Piet Mondrian.
1875- Bolero adlı betesile ünlü İsviçre Bask kökenli Fransız besteci Joseph-Maurice Ravel.
1886- İlkel bilim ve dinlere ilişkin keşifleriyle tanınan Amerikalı antropolog Wilson Dallam Wallis.
1908- Anna Magnani, İtalyan sinema oyuncusu
1912- Adile Ayda, ilk Türk kadın diplomat
1924- Kobo Abe, Japonyalı yazar
1934- Adnan Binyazar, Türk yazar
1936- Georges Perec, Fransız sosyolog, edebiyatçı
1944- Jiuli Şartava, Abhazyalı siyaset adamı
1964- Bret Easton Ellis, Amerikalı yazar
1971- Rachel Weisz, ingiliz oyuncu
1973- Işın Karaca, pop müziği sanatçısı
1980- Murat Boz, şarkıcı
7 Mart – Ölenler
322- İ.Ö. 322'de Klasik Yunan felsefesinin kurucularından Platon'un öğrencisi Aristo.
1274- İtalyan din bilgini öznelci idealizm öğretisinin önde gelen savunucularından Aquinalı Aziz Thomas.
1724- XIII. innocentius, Papa, Katolik Kilisesi dini lideri
1895- Mikhail Bakhtin, Rus filozof ve edebiyat teorisyeni
1942- Lucy Parsons, ABD'li siyahi sendikacı
1975- Mikhail Bakhtin, Rus filozof ve edebiyat teorisyeni
1981- Mustafa Santur, akademisyen, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) eski rektörü
1981- Kiril Kondrashin, Rus orkestra yönetmeni
1987- Henri Decae, Fransız görüntü yönetmeni
1989- Bahaeddin Ögel, Türk tarihçi
1990- Gazeteci yazar Çetin Emeç, İstanbul Suadiye'deki evinin önünde pusu kuran maskeli 2 kişinin silahlı saldırı sonucu öldü.
1998- Adem Jashari, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) kurucusu
1999- Sinema tarihinin nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden Stanley Kubrick, 70 yaşında yaşama veda etti.
(( Bronx'ta orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kubrick, her filminde farklı bir konuyu seçerek, onu derinlemesine ve mükemmel bir şekilde işleyerek başyapıta dönüştürmeyi başardı. Korku filmi (The Shining), savaş karşıtı film (Full Metal Jacket), tarihi film (Spartakus) , kara mizah (Dr. Strangelove), bilimkurgu (2001 Uzay Macerası) ))
2001- Karikatürist Necmi Rıza Ayça 87 yaşında İstanbul'da öldü.