Etiketlenen üyelerin listesi
Toplam 486 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Konu: Tarihte bugün
Konulanmış Görüntüleme
-
05.Mart.2017, 16:04 #11
1 MART
1430- Selanik, Padişah II. Murad zamanında fethedildi.
1565- Rio de Janeiro şehri kuruldu.
1881- Rus Çarı II. Aleksandr Narodniklerce öldürüldü.
1896- Henri Becquerel, 1 Mart 1896'da radyoaktiviteyi keşfetti.
(( Radyoaktivite (Radyoaktiflik / Işınetkinlik) bir enerji türü. Çekirdek tepkimesi sırasında ortaya çıkar. İnsan vücudunun olduğu gibi, birçok nesnenin de içinden geçebilir. Yalnızca toprağın, kayaların ve özellikle kurşunun içinden rahatça geçemez. Radyasyon yayan nesneler, radyoaktif olarak adlandırılır. Çevremizde her zaman için bir miktar radyasyon bulunur, fakat radyasyonun fazlası insan sağlığını tehdit ettiği gibi, daha ileri safhalarda ölüme yol açabilir. Doğal radyasyon uranyum gibi bazı kimyasal elementler ile uzay boşluğundaki yıldızlar ve bazı nesneler tarafından üretilir. Bazı nesneler bir saniyeden çok daha az süreyle radyoaktif kalabilirler, bazıları ise binlerce yıl radyoaktif özelliğini koruyabilir. Radyasyon özel makineler sayesinde de üretilebilir, bu makinelere Siklotron (ivme makinesi), doğrusal hızlandırıcı veya parçacık hızlandırıcı adı verilir. Bazı bilim adamları bu makineleri üzerinde çalışabilecekleri radyasyonu üretebilmek için kullanırlar. Röntgen cihazları az miktarda üretilen (X ışınları) sayesinde insan vucudunun iç kısımlarının görüntülenmesini sağlar. Nükleer silahlar (atom bombaları), yapıları tahrip etmek ve insanları öldürmek amacıyla çok hızlı bir şekilde çok yüksek miktarda radyasyon ortaya çıkarırlar. Bu konuda en büyük ve insanlığın hafızasına kazınmış en acı deneyim, Amerikan ordusunun II. Dünya Savaşı’nın sonunda (1945) Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı bombalardır. ))
1921- Mehmet Akif'in (Ersoy) ''İstiklal Marşı'', Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından Mecliste ilk kez okundu.
1923- Ali Fuat (Cebesoy) tekrar TBMM ikinci başkanlığına, Erzurum mebusu Hüseyin Avni Bey (Ulaş) birinci başkan vekilliğine, Konya mebusu Musa Kâzım Efendi ikinci başkan vekilliğine seçildiler.
1923- Mustafa Kemal Paşa, TBMM'nin yeni çalışma dönemini açtı. Mustafa Kemal'in açış konuşmasını Mecliste dinleyiciler balkonundan izleyen Latife Hanım, Meclise gelen ilk kadın oldu.
1925- Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi kurularak, AA şirket statüsüne kavuştu. Ahmet Ağaoğlu, AA'nın ilk Yönetim Kurulu Başkanı, Alaeddin Bey ilk Genel Müdürü oldu.
1926- 1889 İtalyan Zanardelli yasası esas alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu TBMM'de kabul edildi.
(( Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bey TBMM'de yaptığı konuşmada yeni yasa hakkında şunları söylüyordu: " Arkadaşlar ceza kanunumuz çok serttir. Çünkü inkılap çok kıskançtır. Fakat şunu heyet-i celilenize temin edebilirim ki sertliği ile beraber ilmi bir eserdir. Bundan korkacak olanlar ve korkması lazım gelenler Türk milletinin menfaatlerine, Türk milletinin hukukuna ve inkılabına karşı tekin olmayanlardır ve bunların korkması lazımdır." Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çeşitli tarihlerde toplam 54 kez değişikliğe uğradı. Bunlardan en önemlisi1936'daki değişikliktir.Türk Ceza Kanunu'na141. ve142. maddelerin eklenmesi bu maddelerin yürürlükten kaldırıldığı12 Nisan1991tarihine değin pek çok aydının hüküm giymesine neden oldu. ))
1929- İstanbul Boğazı kuzeyden gelen büyük buz kütlelerinin hücumuna uğradı. Buzların yoğunluğu yüzünden Boğaz vapurları çalışamadı.
1931- Troçki'nin Büyükada'da iken kaldığı Arap İzzet Paşa köşkü yandı.
1935- Atatürk 4. kez oybirliğiyle cumhurbaşkanı seçildi.
1940- Fransız yazar Pierre Louys'in, Afrodit adlı romanının Türkçe çevirisi hakkında "müstehcen yayın" gerekçesiyle dava açıldı.
(( Bilirkişinin verdiği rapora dayanılarak toplatıldı. Duruşmada savcı bazı bölümler için, " huzuru adalette zikrinden teeddüp (yani utanma) duyduğum " dediği romanın ne gibi yararı olduğunu anlamadığını, yapıtın ebedi bir değer taşımadığını, kitabın aile yuvalarına kötü etki yapacağını ileri sürdü. Oysa, Pierre Louys'in Afrodit romanı Larousse'un 20. yüzyıl baskısına girmiş, Fransız operasında oynanmış bir eserdi. Dava1940 yılında basan ve yayanların aklanmasıyla son buldu. Davayla ilgili bir yazı yazan Sabiha Sertel "Resim tablolarını indirten, sanat eserlerini ikide bir maznun sandalyesine oturtan geri bir zihniyet eteğimizi çekiyor" dedi. ))
1940- Bulgaristan Mihver devletlerine katıldı.
1947- İffet Halim Oruz'un çıkardığı Kadın Gazetesi yayınlandı. Gazete 1979 yılına kadar 32 yıl boyunca 1125 sayı çıktı.
1947- Uluslararası para fonu (International Monetary Fund, IMF) finans işlemlerine başladı.
1948- 2. Saraçoğlu hükümetinde Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan Suat Hayri Ürgüplü, bakanlığı sırasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla Yüce Divan'da yargılanmaya başladı.
(Basında yolsuzluk söylentileriyle ilgili yazılar çıkması üzerine Ürgüplü olayın sağlıklı biçimde soruşturulabilmesi için bakanlıkta istifa etmişti. Suat Hayri Ürgüplü, kibrit üretiminde kullanılan tutkal ve Yunanistan'a satılacak kibrit işinde, 1946'daki kahve alımlarında yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu. Yüce Divan Ürgüplü ve diğer sanıklar hakkında beraat kararı verdi.)
1951- Hastalık ve Analık Sigortası Yasası İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürürlüğe girdi. Aynı gün Afyon ili Sandıklı ilçesinde grip salgınından 22 kişi öldü.
1951- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı döneminde devlet memurlarınca tutulan, Demokrat Parti ileri gelenlerinin kimlerle görüştüklerini, nereye gittiklerini bildiren raporların suretlerini gazetecilere dağıttı ve eski iktidarın jurnalciliği desteklediğini ileri sürdü.
1956- Istanbul Valiliği'ne bağlı olarak yürütülen belediye hizmetleri, belediye binasında yapılan bir törenle birbirinden ayrıldı. Artık tamamen bağımsız olan Belediye Başkanlığı görevi, Belediye Meclisi'nde yapılan seçim sonucunda bir yıl süreyle yine Vali Fahrettin Kerim Gökay'a verildi.
1958- İzmit Körfezi'nde Türk denizcilik tarihine "Üsküdar Faciası" olarak geçen deniz kazası meydana geldi.
( İzmit'ten Karamürsel'e 293 yolcuyla hareket eden Üsküdar vapuru 26 dakika sonra Soğucak mevkiinde, hızı saatte130 kilometreyi bulan şiddetli lodosa yakalanarak battı. Kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan vapurda 76'sı öğrenci 272 kişi can verdi. Kazadan ancak 21 yolcu kurtulabildi..)
1959- Kıbrıs'a dönen Makarios Kıbrıslı Rumlar tarafından büyük bir tezahüratla karşılandı.
1960- Bin siyah öğrenci ABD'nin Alabama eyaletinde ayrımcılığı protesto etti.
1963- Kürt lider Molla Mustafa Barzani, Amerikan Associated Press'e verdiği bir demeçte, Irak hükümetinin Kürdistan'a özerklik tanımaması halinde kuvvetlerini yeniden harekete geçireceğini söyledi. Barzani, Irak Başbakanı Kasım'ın devrilmesinde Kürt mücadelesinin rol oynadığını ileri sürdü. "Muhtar bir Kürt bölgesinin kuruluşuna muhalefet eden başka herhangi bir kişininde akıbeti aynı olacaktır" dedi.
1964- Milli Birlik Komitesi'nden çıkarıldıktan sonra Ottawa Büyükelçiliği danışmanlığına atanmış olan14'lerden Orhan Kabibay, yurda dönüşünde tutuklandı.
1966- Baas Partisi, Suriye'de yönetimi ele geçirdi.
1968- Milli Bakiye usulünü kaldıran yeni Seçim Kanunu TBMM'de kabul edildi.
1971- Türkiye'nin ilk çoban boykotu Konya'nın Sazgeçit köyünde başladı.
1971- Batman'da 3 bin işsiz rafineriyi işgal etti.
1971- Ankara, Ege ve Diyarbakır Tıp fakülteleri asistanları oturma eylemine başladı.
1977- Hükümetin yıl içinde yaptığı üç devalüasyonun ilki gerçekleşti. Alman Markı 50 kuruş, Amerikan Doları ise1 lira değer kazandı.
1978- Adnan Menderes'in oğlu Adalet Partisi Aydın Milletvekili Mutlu Menderes geçirdiği bir trafik kazasından sonra öldü.
1979- Başbakan Ecevit ülkenin içinde bulunduğu bunalıma dikkat çekerek, "Ekonomiyi düzeltmek için zam şarttır" dedi.
1980- Hacı Ali Demirel ve oğlu Yahya Demirel hakkında döviz kaçakçılığı suçundan yeni bir dava açıldı. Sanıklar hakkında1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
1982- Erol Toy'un, "Aydınımız, İnsanımız, Devletimiz" adlı kitabının basımı ve dağıtımı yasaklandı.
1983- Hakkari'de Bir Mevsim adlı film Berlin Film Şenliği'nde 4 ödül aldı.
(Berlin Film Şenliği'nde en çok ödül alan birkaç filmden biri olarak sinema tarihine geçti. Senaryosu Onat Kutlar tarafından Ferit Edgü'nün O adlı romanından uyarlanan filmin yönetmeni Erden Kıral, oyuncuları Genco Erkal, Şerif Sezer ve Erkan Yücel´di. )
1984- TBMM'de sıkıyönetimin13 ilde kaldırılmasını, 54 ildeyse 4 ay süreyle uzatılması kararlaştırıldı. Başbakan Turgut Özal yaptığı açıklamada, "Olaylarda yüzde 99 azalma var. Ancak aşırı sol ve bölücü örgütler faaliyetlerine yeraltında devam ediyorlar" dedi.
1984- Turgut Özal'ın köprü ve barajların satılması önerisine tepkiler sürdü...
( DYP Genel Başkanı Yıldırım Avcı, "Mirasyediler her şeyi satarlar" dedi. HP Genel Başkanı Necdet Calp, "Ermeni terör örgütü ASALA almak istese verilecek mi ?" diye sordu. SODEP Genel Başkanı Erdal İnönü de " Devlet malını satmaya kimsenin gücü yetmeyecektir " dedi. )
1987- Türkiye, Yunanistan'ın Bern Deklarasyonu'nu çiğneyerek Ege'nin ihtilaflı kıta sahanlığında petrol aramalarına başlaması durumunda, misillemede bulunacağı konusunda Atina'yı uyardı.
1990- Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın da ortakları arasında olduğu ilk özel TV kanalı Magic Box, Eutelsat F 5 uydusundan test sinyali yayınlamaya başladı.
1992- Bosna-Hersek, referandum sonrasında, Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlık kararı aldı. Ancak 3 Mart'ta, Sırp kuvvetleri, Bosna'nın kuzeyindeki Bosanki Brod'u bombaladı ve silahlı çatışmalar başladı.
1992- Show-TV yayına başladı.
1992- İstanbul Kuledibi'ndeki Neve Şalom Sinagogu'na bombalı saldırıda bulunuldu. Olayda bir kişi yaralandı, saldırganlardan biri yakalandı.
1994- Refah Partisi'nin merkezi Libya'da olan Uluslararası İslama Çağrı Cemiyeti'nden 500 bin dolarlık yardım aldığına ilişkin iddialar yeni bir boyut kazandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 500 bin dolarlık çeki RP adına aldığı ileri sürülen Beşir Darçın'ın peşine düştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nazmi Şarvan bu konuda gazetelerde yer alan haberleri ihbar kabul ederek soruşturma başlattıklarını açıkladı.
1994- Nirvana son konserlerini Münih'te verdi.
1996- Harçları protesto eden öğrenciler İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 30 saat işgal ettiler. Eylem sonrası çıkan olaylarda100 öğrenci gözaltına alındı.
1996- Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu'nda, Türkiye kara para aklayan ülkeler arasında sayıldı.
1997- İstenmeyen adam ilan edilen İran'ın Erzurum Başkonsolosu Said Zare ülkesine geri döndü. İran da misilleme olarak Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ile Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak'ı istenmeyen adam ilan etti.
2000- Çİn, Tibet'in lider adaylarından 14 yaşındaki Karmapa Lama'nın anne ve babasını tutukladı. Karmapa Lama Ocak 2000´de Hindistan'a kaçıp sürgündeki hükümete katılmıştı.
2000- Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, İstanbul Küçükköy Karakolu'na yaptıkları baskında bir adet "Filistin askısı" buldu. El konulan işkence aleti Ankara'ya götürüldü.
2002- Susurluk davasında çete kurmak ve yönetmek suçlarından altı yıl hapse mahkum olan eski MİT'çi emekli Yarbay Korkut Eken, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne teslim oldu ve tutuklanarak Ulucanlar Cezaevi'ne konuldu. 4 yıl hapis cezası alan Ayhan Çarkın da Lüleburgaz'da teslim oldu. 4 yıla hükümlü Sami Hoştan ise İstanbul'da gözaltına alındı. Sami Hoştan sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldı.
2002- ABD kuvvetleri Afganistan topraklarına girdi.
2003- Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM'nin kapalı oturumunda reddedildi. Genel Kurul'daki oylamada 100 kadar AKP'li (Adalet ve Kalkınma Partisi) CHP'yle (Cumhuriyet Halk Partisi) birlikte asker teskeresine ret oyu verdi.
2003- Mecliste savaş tezkeresinin görüldüğü sırada Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelerek Ankara'da buluşan 50 bin dolayında yurttaş "Savaşa hayır" dedi. "Çıkarsa tezkere, Tayyip gitsin askere" ve "Savaş için değil,halk için bütçe" sloganları atıldı.
2003- Dünyanın sigaraya karşı ilk uluslararası anlaşması tamamlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hazırladığı anlaşmayı İsviçre'nin Cenevre kentinde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 171 ülke onayladı.
2005- ''Türkler: Bir İmparatorluğun Mimarları ve Mimar Sinan'ın Dehası'' adlı fotoğraf sergisi Londra'da açıldı.
2006- ABD´de New York´un Manhattan semtinde işleten Mısırlı Ehap Elmagrabi, hukumete karşı açtığı 300 bin dolarlık tazminat davasını kazandı. Elmagrabi, 11 Eylül saldırılarından sonra hakkında suçlamada bulunulmadan bir yıl gözaltında tutulup sınır dışı edilmişti.
2007- Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için ''anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
2010- Başbakan Erdoğan malvarlığını açıkladı.
( Banka hesaplarında 2.366.109,95 TL'si (Şirket hisselerinin satış geliri, emekli ikramiyesi, emekli maaşı ve milletvekili maaşlarının toplamı) bulunuyor. Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan beyana göre, Başbakan Erdoğan'ın, 40 bin TL değerinde Arnavutköy-Bolluca Köyü 376 metrekare arsa, 10 bin TL değerinde Güneysu-Dumankaya Köyü'nde 2 bin metrekare arsa taşınmaz mal varlıkları arasında yer aldı.Başbakan Erdoğan'ın, banka hesaplarında ise 2.366.109,95 TL'si (Şirket hisselerinin satış geliri, emekli ikramiyesi, emekli maaşı ve milletvekili maaşlarının toplamı) bulunuyor. Sitede yer alan beyana göre Başbakan Erdoğan'ın ayrıca 500.000 TL alacağı olduğu bildirildi. )
2012- Türk Lirası'nın tanıtılması amacıyla düzenlenen ''TL Simge Yarışması''nın sonuçları açıklandı. Türk Lirası simgesine kavuştu. Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Tülay Lale'ye aitti.
2014- Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılıyor.
1 Mart – Doğanlar
1445- Sandro Botticelli, İtalyan ressam (ö. 1510)
1474- Angela Merici, İtalyan hemşire
1547- Rudolph Goclenius, Alman filozof
1597- Jean-Charles de la Faille, Belçikalı matematikçi
1610- John Pell, İngiliz matematikçi
1657- Samuel Werenfels, İsviçreli teolog
1683- Caroline of Ansbach, Büyük Britanya kraliçesi
1732- William Cushing, ABD'li hukukçu, baş hakimi
1760- François Nicolas Leonard Buzot, Fransız devrimci
1769- François Séverin Marceau-Desgraviers, Fransız general
1810- Frédéric Chopin, Polonya asıllı Fransız besteci, piyanist
1812- Augustus Pugin, İngiliz mimar
1819- Wladyslaw Taczanowski, Polonyalı bilim adamı
1821- Joseph Hubert Reinkens, Alman din adamı, ilk Eski Katolik başpiskoposu
1837- William Dean Howells, ABD'li tarihçi, editör ve politikacı
1847- Recaizade Mahmud Ekrem, Osmanlı şairi ve yazar
1852- Théophile Delcassé, Fransız devlet adamı
1858- Georg Simmel, Alman sosyolog ve filozof (ö. 1918)
1863- Alexander Golovin, Rus ressam
1865- Abe Iso, Japon politikacı
1871- Ben Harney, ABD'li besteci ve piyanist
1876- Henri de Baillet-Latour, Belçikalı Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı
1880- Giles Lytton Strachey İngiliz yazar
1886- Oskar Kokoschka, Avusturyalı ressam, grafik sanatçısı ve şair
1888- Ewart Astill, İngiliz kriketçi
1889- Watsuji Tetsuro, Japon filozof
1892- Ryunosuke Akutagawa, Japon yazar
1893- Mercedes de Acosta, ABD'li şair, oyun yazarı ve kostüm tasarımcısı
1896- Dimitri Mitropoulos, Yunan besteci, piyanist ve orkestra şefi
1896- Moriz Seeler, Alman yazar, şair ve film yapımcısı
1899- Erich von dem Bach, Alman asker, Nazi subayı
1901- Pietro Spiggia, İtalyan şair
1904- Glenn Miller, ABD'li bando şefi
1904- Ali Avni Çelebi, ressam
1910- Archer John Porter Martin, İngiliz kimyager, Nobel ödülü sahibi
1910- David Niven, İngiliz aktör
1914- Ralph Ellison, ABD'li yazar (ö. 1994)
1917- Robert Lowell, ABD'li şair
1918- Roger Delgado, İngiliz aktör
1918- João Goulart, Brezilyalı politikacı, devlet başkanı
1920- Howard Nemerov, ABD'li şair
1921- Terence Cardinal Cooke, ABD’li Catholic archbishop
1921- Richard Wilbur, ABD'li şair
1922- William Gaines, ABD'li yayımcı
1922- İzak Rabin, İsrail başbakanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi
1923- Kuczka Péter, Macar yazar, şair ve editör
1924- Deke Slayton, ABD'li astronot
1926- Robert Clary, Fransız aktör
1927- Harry Belafonte, ABD'li müzisyen ve aktör
1928- Dr. Seymour Papert, Güney Afrikalı matematikçi ve yapay zeka araştırmacısı
1928- Jacques Rivette, Fransız film yönetmeni
1929- Georgi Markov, Bulgar yazar, rejim muhalifi (ölüm yılı 1978)
1929- Nida Tüfekçi saz sanatçısı
1930- Gastone Nencini, İtalyan bisikletçi
1935- Robert Conrad, ABD’li oyuncu
1937- Jed Allan, ABD’li oyuncu
1939- Leo Brouwer, Kübalı besteci ve gitarist
1942- Richard Bowman Myers, ABD'li asker, genelkurmay başkanı
1943- Gil Amelio, ABD’li iş adam ve risk sermayeci
1943- Rashid Sunyaev, Rus fizikçi
1943- Akinori Nakayama, Japon jimnastikçi
1944- John Breaux, ABD'li politikacı, Louisiana senatörü
1944- Mike d'Abo, İngiliz şarkıcı (Manfred Mann)
1944- Roger Daltrey, İngiliz müzisyen, The Who üyesi
1945- Dirk Benedict, ABD’li oyuncu
1946- Lana Wood, ABD’li oyuncu
1947- Alan Thicke, Kanadalı oyuncu ve şarkı yazarı
1948- Burning Spear, Jamaikalı şarkıcı ve müzisyen
1952- Martin O’Neill, Kuzey İrlandalı futbolcu ve teknik direktör
1953- Sinan Çetin, Türk yönetmen, dizi ve sinema oyuncusu
1953- Richard Bruton, İrlandalı politikacı, iktisatçı
1958- Bertrand Piccard, İsviçreli psikiyatrist
1963- Peker Açıkalın, sinema ve tiyatro oyuncusu
1963- Dan Michaels, Amerikalı müzisyen ve yapımcı
1963- Thomas Anders, Alman şarkıcı, Modern Talking üyesi
1971- Tyler Hamilton, bisikletçi
1973- Chris Webber, basketbolcu
1973- Ryan Peake, Kanadalı müzisyen, Nickelback üyesi
1976- Peter Bell, Avustralyalı Amerikan futbolcusu
1977- Rens Blom, Hollandalı atlet
1978- Alicia Leigh Willis, oyuncu
1980- Burcu Kara, dizi ve sinema oyuncusu
1981- Ana Hickmann, Brezilyalı süper model
1984- Naima Mora, model
1994- Justin Bieber, Kanadalı şarkıcı
1 Mart – Ölenler
1131- II. Stefan Macar kralı
1510- Francisco de Almeida, Portekizli asker ve kaşif
1536- Bernardo Accolti, İtalyan şair
1546- George Wishart, İskoç dini reformcusu
1620- Thomas Campion, İngiliz şair ve besteci
1633- George Herbert, İngiliz şair ve hatip
1643- Girolamo Frescobaldi, İtalyan besteci
1661- Richard Zouch, İngiliz hukukçu
1697- Francesco Redi, İtalyan doktor
1706- Heino Heinrich Graf von Flemming, Alman asker ve belediye başkanı
1734- Roger North, İngiliz biyograf
1757- Edward Moore, İngiliz yaza
1773- Luigi Vanvitelli, İtalyan mimar
1777- Georg Christoph Wagenseil, Avusturyalı besteci
1792- II. Leopold, Roma imparatoru
1841- Claude Victor-Perrin, duc de Belluno, Fransız mareşal
1862- Peter Barlow, İngiliz matematikçi
1875- Tristan Corbière, Fransız şair
1879- Joachim Heer, İsviçreli politikacı
1884- Isaac Todhunter, İngiliz matematikçi
1898- George Bruce Malleson, İngiliz asker ve yazar
1911- Jacobus Henricus van 't Hoff, Hollandalı kimyager, Nobel Ödülü sahibi
1912- George Grossmith, İngiliz oyuncu ve çizgi roman yazarı
1920- John Hollis Bankhead, ABD'li politikacı, senatör
1920- Joseph Trumpeldor, Rus siyonist
1922- Rafael Moreno Aranzadi, İspanyol futbolcu
1932- Frank Teschemacher, ABD’li caz klarnetçisi
1932- Dino Campana, İtalyan şair
1936- Mikhail Kuzmin, Rus yazar
1938- Gabriele D'Annunzio, İtalyan yazar, savaş kahramanı ve politikacı
1940- Anton Hansen Tammsaare, Estonyalı yazar
1943- Alexandre Yersin, İsviçreli doktor
1952- Mariano Azuela, Meksikalı romancı
1963- Irish Meusel, ABD’li beyzbolcu
1966- Fritz Houtermans, Alman fizikçi
1970- Lucille Hegamin, ABD’li şarkıcı
1974- Bobby Timmons, ABD’li caz piyanisti
1974- Tiyatro sanatçısı Hüseyin Kemal Gürmen 73 yaşında öldü.
1978- Adnan Menderes'in oğlu, Adalet Partisi Aydın Milletvekili Mutlu Menderes trafik kazası sonucu öldü.
1979- Mustafa Barzani, Kürt politikacı (d. 1903)
Konu TRessam tarafından (06.Mart.2017 Saat 23:51 ) değiştirilmiştir.